Het team
Met plezier stelt het team zich aan u voor:
Marije Wiggers
Mijn naam is Marije Wiggers. Na mijn opleiding in het Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam, ben ik sinds 2007 werkzaam als algemeen kinderarts in het IJsselland ziekenhuis te Capelle ad IJssel
Naast mijn werk in het IJsselland ziekenhuis, werk ik als kinderarts in De Kinderzorg kliniek in het Droomhuis. De juiste zorg op de juiste plek, dicht bij u in de buurt. Dat is goede zorg!De Kinderzorg Kliniek biedt 1,5 lijns zorg aan kinderen die een kinderarts nodig hebben maar in principe geen gebruik hoeven te maken van de faciliteiten van het ziekenhuis maar in een kindvriendelijke omgeving door een multidisciplinair team behandeld kunnen worden. In De Kinderzorg Kliniek bestaat het multidisciplinair team uit verpleegkundig specialisten, pedagogisch hulpverleners, een diëtist, een fysiotherapeut en/of (pre)logopedist. Deze zorg bieden we in nauwe samenwerking met uw huisarts en het Centrum voor Jeugd en Gezin om samen met u te komen tot een goed behandelplan voor uw kind.
Daphne Janssen
Mijn naam is Daphne Janssen, ik ben opgeleid tot kinderarts in het Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam. Tot maart 2022 ben ik werkzaam geweest als kinderarts in het Franciscus Gasthuis en Vlietland. Vanaf juli 2022 werk ik als kinderarts in De Kinderzorg kliniek in het Droomhuis.
Ik ben een algemeen kinderarts en ik hou van een holistische benadering, waarbij ik niet alleen geïnteresseerd ben in het kind, maar ook in zijn omgeving. In het Franciscus heb ik veel kinderen met buikklachten, poep en/of plasproblemen behandeld. Ook heb ik samen met de kinderneuroloog kinderen begeleid met ontwikkelingsproblemen en/of kinderen met aangeboren afwijkingen. Hierbij vind ik het belangrijk om de zorg voor ouders laagdrempelig en patiëntvriendelijk te maken met vaste aanspreekpunten en korte lijnen tussen de verschillende behandelaars. Ik hou van werken in een multi-disciplinair team om de zorg voor de patiënt en ouders zo efficiënt mogelijk te maken. Ik kijk er dan ook naar uit om kinderen en ouders te mogen begeleiden in de kindvriendelijke omgeving van De Kinderzorg kliniek.
Anouk Steur
Mijn naam is Anouk Steur, ik ben een breed geïnteresseerd kinderarts met ervaring in alle ‘hoeken’ van de kindergeneeskunde. Ik gun elk kind dat het kan opgroeien tot een gezonde en gelukkige volwassene. Daarom richt ik me niet alleen op het vaststellen en behandelen van ziekte, maar ook op het bevorderen van gezondheid van het kind, het gezin en de leefomgeving.
Ik ben opgeleid tot kinderarts in het UMC Utrecht / Wilhelmina Kinderziekenhuis, met een subspecialisatie tot kinderarts-oncoloog in het Radboudumc en Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Verder heb ik gewerkt als academisch kinderarts in het LUMC en als algemeen kinderarts in het Rijnstate en Groene Hart Ziekenhuis. In 2023 heb ik de Amerikaanse opleiding van de Academy of Pediatric Integrative Medicine afgerond.
Een kind dat niet gedijt heeft een enorme impact op het gezin. Ik zie een grote meerwaarde van multidisciplinaire samenwerking in een gezinsgerichte omgeving, waarin kinderen en ouders weer regie en vertrouwen kunnen krijgen: door goede uitleg, deskundige behandeling, gezamenlijk beslissen en inzicht te krijgen in hoe je zelf gezondheid en herstel zoveel mogelijk kunt bevorderen. Dit is waar ik als kinderarts bij de Kinderzorg Kliniek voor sta.
Yvonne Snepvangers
Mijn naam is Yvonne Snepvangers. Als breed georiënteerd kinderarts kijk ik ernaar uit om binnen een multidisciplinair team bij te kunnen dragen aan het verbeteren van de gezondheid van kinderen in de breedste zin van het woord. Kinderen hebben van nature een frisse blik, die ons kan helpen om tot creatieve oplossingen te komen. Samen kunnen we in een vroeg stadium zorgvuldig onderzoeken waar mogelijkheden liggen om te komen tot verbetering en herstel. Streven naar een gezonde mentale en fysieke balans is essentiëel om te komen tot een optimale groei en ontwikkeling. Dat is mijn grote wens voor ieder kind.
In het Wilhelmina Kinderziekenhuis / UMC Utrecht heb ik mijn promotie-onderzoek afgerond en ben ik opgeleid tot kinderarts. Vanaf 2010 tot en met maart 2024 heb ik als algemeen kinderarts gewerkt in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Vanuit mijn aandachtsgebied Erfelijke en Aangeboren aandoeningen heb ik samengewerkt met veel verschillende disciplines binnen en buiten het ziekenhuis met als doel om de begeleiding van kinderen met ontwikkelingsproblematiek zo goed mogelijk te laten aansluiten bij het kind. Daarnaast maakte ik deel uit van het Down Syndroom Team Gorinchem en Drechtsteden en houd ik me binnen de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde bezig met herziening van de landelijke richtlijn voor kinderen met Down Syndroom.
Mijn passie is om zowel kinderen als hun ouders de tools te geven om een omgeving te creëren waarin het kind kan opbloeien en de ouders hen hierbij kunnen helpen. Op deze manier kunnen ouders meer plezier gaan ervaren in het begeleiden van hun kind. Sinds 2019 heb ik mij hiervoor kunnen inzetten door bij een behandelcentrum voor kinderen met autisme aan de slag te gaan. Inmiddels werk ik met veel plezier binnen het multidisciplinaire team van De Kinderzorg Kliniek.
Christine Smit-Pichler
Ik ben verbonden aan de kinderzorgkliniek en daarnaast werk ik als verpleegkundig specialist Neonatologie in het IJsselland Ziekenhuis. Zowel in het IJsselland Ziekenhuis als ook in de kinderzorgkliniek ben ik lid van het multidisciplinaire eetteam.
Wij behandelen jonge kinderen die bepaald voedsel niet willen of durven eten. Daarnaast zien wij baby’s met voedingsproblemen zoals fles weigeren, moeite met de borstvoeding of problemen bij het leren eten van de vaste voeding. Soms is er begeleiding nodig bij het afleren van sondevoeding.
Ik heb ruime ervaring in de moeder- en kindzorg en ben opgeleid om uiteenlopende vragen over onrustige, huilende en slecht slapende baby’s te beantwoorden. Samen met ouders wil ik kijken waar de behoeftes liggen bij een onrustige baby om met het gezin samen tot een plan te komen.
Clarinde Nijkamp
Mijn naam is Clarinde Nijkamp en ik werk als pedagoog en gezinsverpleegkundige bij de Kinderzorgkliniek. Het opgroeien en opvoeden van kinderen brengt veel plezier, maar soms ook de nodige hobbels met zich mee.
Soms kost opvoeden meer moeite door lichamelijke, psychische of sociale problemen. Door mijn ervaring als jeugdverpleegkundige en IMH-consulent begeleid ik de gezinnen die hiermee te maken hebben door gezinsgericht te werken. Werken vanuit deze IMH-visie betekent dat we bij problemen breed kijken naar het ontwikkelingsverloop van een kind, de ouders en hun omgeving.
Vanuit de Kinderzorgkliniek willen we zo vroeg mogelijk aandacht vragen voor de kwaliteit van de relatie tussen ouders en kinderen om problemen te voorkomen of te beperken. Deze problemen kunnen bijvoorbeeld spelen in het geval van onrustige baby’s of kinderen met slaap- en voedingsproblemen. De behandeling van deze baby’s en kinderen doen we door vanuit een multidisciplinair team met ouders in gesprek te gaan, ouders en kinderen te observeren en samen te zoeken naar oplossingen. Zó helpen we gezinnen om een goede, afgestemde band met elkaar te ontwikkelen en de rust te laten weerkeren.
Marleen Alblas
Mijn naam is Marleen Alblas en ik ben als gezinsverpleegkundige werkzaam bij De Kinderzorg Kliniek. Ik begeleid kinderen, jongeren en ouders met onder andere slaap-, voedings- of regulatieproblemen en kinderen met een selectief of restrictief eetpatroon.
De impact die deze problemen hebben op het kind en het gezin kan groot zijn.
Ik vind het bijzonder waardevol dat we binnen De Kinderzorg Kliniek middels een multidisciplinaire benadering werken en samen, met de professionals en het kind en gezin, kijken wat er nodig is om het kind zo veilig, gezond en gelukkig te kunnen laten opgroeien.
Ik geloof in een holistische benadering waarbij het kind en het gezin centraal staan. Het huiselijke, warme karakter van De Kinderzorg Kliniek komt deze zorg ten goede.
Patricia Valkenburg-Donicie
Mijn naam is Patricia Valkenburg-Donicie. Vanaf september 2024 start ik als Medisch Pedagogisch Zorgverlener binnen De Kinderzorg Kliniek. Ik ben bijna 15 jaar werkzaam geweest als Medisch Pedagogisch Zorgverlener binnen de Kindergeneeskunde van het Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis.
Binnen het ziekenhuis deed ik naast de klinische werkzaamheden ook veel poliklinische werkzaamheden met betrekking tot excessief huilende baby's en baby's en jonge kinderen met slaap- en voedingsproblematiek. Hierbij heb ik altijd nauw samengewerkt met kinderartsen en andere disciplines.
In januari 2024 ben ik gestart met de opleiding tot Infant Mental Health consulent. Deze hoop ik af te ronden in januari 2025.
Vanuit de IMH visie kijk je breed naar de ontwikkeling van een kind, waarbij je ook de ouders/verzorgers en andere betrokkenen van het gezin betrekt. Deze visie past mij volledig, want een kind kan je niet los zien van de omgeving.
De multidisciplinaire aanpak binnen de Kinderzorg Kliniek zorgt ervoor dat er vanuit verschillende invalshoeken gekeken wordt naar het kind én de omgeving.
Ik ben er trots op dat ik deel mag gaan uitmaken van dit team en daarbij kind en ouders in een fijne vriendelijke omgeving mag gaan begeleiden.
Lydia van Dijk
Mijn naam is Lydia van Dijk. Sinds september ben ik werkzaam binnen het eetteam van CityKids.
Ik ben opgeleid als Social Worker en heb inmiddels 10 jaar ervaring en werk met veel plezier in de hulpverlening. Met name het werken met kinderen en hun ouders geeft mij erg veel energie.
Door mijn werkervaring bij SeysCentra heb ik ervaren hoeveel impact een eetstoornis als ARFID op een kind en zijn omgeving kan hebben. Hoe mooi is het dan om te zien dat kind en ouder met verschillende tools steeds weer stapjes kunnen maken en zo weer kunnen groeien en bloeien?
Het betrekken van de omgeving van het kind bij de behandeling is hierin erg belangrijk. Door samen hard aan de slag te gaan krijgen kinderen weer vertrouwen in de toekomst vol eetuitdagingen.
Een kind zien ontwikkelen op verschillende gebieden is wat mij betreft het mooiste wat er is!
Ingrid Mimpen
Vanaf 2006 werk ik als kinderdiëtist vanuit mijn eigen praktijk Voeding & Zo Rotterdam. Ik begeleid vooral kinderen met een groeiachterstand, met eetproblemen of een eetstoornis, met voedselallergie en/of -intoleranties, met voedingsproblemen door verstandelijke en/of lichamelijke beperking of met kritisch eetgedrag door bv ASS of AD(H)D.
Meer dan acht jaar verzorg ik als kinderdiëtist een spreekuur op de poli kindergeneeskunde van het IJsselland Ziekenhuis voor de kinderen verwezen door de kinderartsen. Verwijzingen vinden ook plaats via andere Rotterdamse ziekenhuizen of via de jeugdgezondheidszorg, huisarts, medisch kinderdagverblijven of kinderpsychiaters.
De impact van een eetprobleem kan enorm zijn op kind, ouders en gezin. Het kan tot een verminderde groei leiden of eventuele voedingstekorten. Dit legt nog meer druk op het eten en dat maakt het er vaak niet gemakkelijker op voor ouders en hun kind. De oorzaken van een eetprobleem kunnen heel verschillend zijn. Daarom is het belangrijk dat er vanuit verschillende invalshoeken naar het eetprobleem gekeken wordt en ouders daarbij ondersteund worden. Bij De Kinderzorg Kliniek zal dit plaats vinden vanuit een multidisciplinair team. Ik zal mij vooral richten op optimalisering van de groei en streven naar een zo volwaardig mogelijke voeding binnen de mogelijkheden van het kind en gezin. Ook begeleiding bij de afbouw van sondevoeding of bij selectief of kritische eetgedrag zal aandacht krijgen.
Naast kinderdiëtist ben ik ook cursusbegeleider van de post-HBO opleiding “Kindervoeding en Kinderdietetiek” om collega’s op te leiden tot kinderdiëtist.
Een kind is geen kleine volwassene. Het is nog volop in ontwikkeling (lichamelijk, cognitief, emotioneel, sociaal) en tevens afhankelijk van ouders/verzorgers. Ik ben verheugd een bijdrage te mogen leveren aan de begeleiding van uw kind vanuit De Kinderzorg Kliniek in samenwerking met de andere disciplines.
Ingrid Arp
Graag stel ik mij even aan u voor. Ik ben Ingrid Arp en ik ben sinds 2002 verbonden aan het IJsselland Ziekenhuis als (klinisch) logopedist. Naast de volwassenen die ik daar zie met allerhande logopedische problematiek, heb ik mij gespecialiseerd in de behandeling van baby’s en (jonge) kinderen met eet- en drinkproblemen.
Een prelogopedist voert onderzoek uit op het gebied van eet- en drinkproblemen op verzoek van een kinderarts. Aan de hand van het onderzoek, waarbij o.a. gekeken wordt naar de voedingsreflexen, mondmotoriek, de zuig-slik-ademcoördinatie en manier van drinken, wordt er een plan opgesteld en worden er adviezen gegeven om het eten en drinken te verbeteren. Ook ben ik betrokken bij de eettherapie voor het leren eten na het afbouwen van sondevoeding bij kinderen, die om eerdere noodzakelijke medische redenen een neus-maagsonde kregen, maar deze nu niet meer nodig hebben.
Ik vind het een grote meerwaarde dat ik nu kinderen mag begeleiden in De Kinderzorg Kliniek met een gespecialiseerd multidisciplinair team. Het Droomhuis is een fijne kindvriendelijke omgeving, wat de behandeling en begeleiding zeker ten goede zal komen.
Ik heb zelf 3 kinderen en weet uit ervaring hoe belangrijk het is dat je goede begeleiding krijgt bij een kindje met eet/drinkproblematiek. Ik vind het fijn om u daarbij te kunnen helpen.
Felicia van Kessel
Mijn naam is Felicia van Kessel en ik ben vanuit praktijk Fysiotherapie Rotterdam Centrum betrokken als kinderfysiotherapeut in De Kinderzorg Kliniek. Ik begeleid met name kinderen met een motorische ontwikkelingsachterstand. Verder ben ik gespecialiseerd in kinderbekkenfysiotherapie en sensorische informatieverwerking.
Sensorische informatieverwerking wil zeggen zintuiglijke prikkelverwerking. Een kind met deze problemen kan een verminderde registratie hebben van prikkels (onder gevoeligheid) of een verhoogde registratie (overgevoeligheid).
Enkele voorbeelden van prikkelverwerkingsproblemen zijn:
- Angst of moeite om te bewegen, te klimmen, te draaien en te schommelen
- Onverklaarbaar huilen
- Moeilijk stilzitten en concentreren, bewegingsonrust
Het werken in een multidisciplinair team spreekt mij erg aan. Samenwerken met verschillende disciplines om een kind en de ouders zo goed mogelijk te kunnen helpen. Ik zal samen met de kinderneuroloog en eventueel de revalidatiearts bij verschillende spreekuren betrokken zijn in De Kinderzorg Kliniek. Wanneer kinderfysiotherapeutische begeleiding langer nodig is kan dat altijd vervolgd worden in mijn praktijk. Samen met ouders kan ik ook helpen om een praktijk te vinden zo dicht mogelijk bij huis.
Helene van der Velde
Mijn naam is Helene van der Velde-van Kooij en ik ben vanuit praktijk Fysiotherapie Rotterdam Centrum betrokken als kinder-manueeltherapeut bij De Kinderzorg Kliniek.
Ik behandel samen met de kinderarts en de kinderfysiotherapeut kinderen met hoofdpijn.
En ik zie veel baby`s met voorkeurshouding en veel baby´s, die onrustig zijn, veel huilen en overstrekken.
``Huilbaby's`` en pasgeborenen met een voorkeurshouding of een overstrekkende motoriek hebben veel baat bij behandeling door de manueeltherapeut. De geboorte kan zorgen voor een te hoge druk op de schedel (denk aan vacuüm bevalling of juist een hele snelle bevalling), dit kan gelijk na de geboorte een hoge spanning geven in nek en schedel, wat kan resulteren in een voorkeurshouding of een overstrekking van de nek en van het hele lijfje.
Bij kinderen met hoofdpijn.zal ik onderzoek doen naar het totale functioneren van de wervelkolom met in het bijzonder de nek en de kaak. Er wordt naar de houding gekeken en naar de manier van ademhalen van uw kind.
Afhankelijk van wat bij het onderzoek gevonden wordt kan de manueeltherapeut zich richten op het mobiliseren van nek, rug en eventueel het kaakgewricht en er is een samenwerking met de kinderfysiotherapeut voor de oefentherapie ter verbetering van de houding en ademhaling.
Monique Groothuijs
Mijn naam is Monique Groothuijs en ik ben werkzaam bij het secretariaat van De Kinderzorg Kliniek. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten in de natuur.
Bij De Kinderzorg Kliniek ben ik graag het eerste aanspreekpunt voor ouders en kind. Ook voor vragen kunnen ouders en verwijzers bij mij terecht en daarnaast ondersteun ik ons fijne nieuwe team van zorgverleners.
Het Droomhuis met daarin De Kinderzorg Kliniek is een mooie kindvriendelijke omgeving waar ik met veel plezier werk en waar ik kinderen en hun ouders een warm welkom heet.
Maxime Ouazil
Mijn naam is Maxime Ouazil. Sinds februari 2024 werk ik als medisch secretaresse bij De Kinderzorg Kliniek.
De afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in de optiek en dit heb ik altijd met plezier gedaan maar na 10 jaar was ik toe aan iets nieuws.
Ik ben zelf moeder van 3 kinderen en hierdoor is mijn kijk op het leven veranderd. Ik hou heel veel van kinderen en wil me graag positieve inzetten voor het gezin en De Kinderzorg Kliniek bood mij deze prachtige kans.
In mijn vrije tijd ben ik graag omringd door mijn familie en vrienden en hou ik van reizen. Ik zal samen met collega’s er alles aan doen om u en uw kind een warm welkom te bieden bij De Kinderzorg Kliniek.
Joyce Minnema
Mijn naam is Joyce Minnema.. Vanaf 1 september 2024 start ik als medisch administratief medewerker bij De Kinderzorg Kliniek, naast het patiëntcontact worden mijn werkzaamheden ook het ondersteunen van het secretariaat dat o.a. bestaat uit administratieve en secretariële werkzaamheden. Samen met mijn mede-collega's binnen het secretariaat zijn wij het eerste aanspreekpunt voor zowel ouders en kinderen.
De afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest als medewerkster op een consultatiebureau, waarin ik ook administratieve en secretariële werkzaamheden uitvoerde. In de jaren dat ik daar gewerkt heb, vond ik het heel mooi om te zien hoe kinderen groeien en ontwikkelen.
Als moeder van een dochter, genieten wij samen van alle kleine dingen en momenten in het leven. Verder gaan wij er graag op uit zoals dagjes weg, maar kunnen ook genieten van een dag thuis. Daarnaast heb ik een hobby voor (exclusieve) kamerplanten, hierin is mijn grootste uitdaging om een klein zaadje of stekje, te laten uitgroeien tot een mooie plant.
Karin van den Wijngaard
Graag stel ik mij aan u voor. Ik ben Karin van den Wijngaard en ik ben werkzaam bij het secretariaat van De Kinderzorg Kliniek. Ik ben getrouwd en wij hebben twee dochters. In mijn vrije tijd doe ik aan bootcamp, lezen, puzzelen en we gaan graag op vakantie.
Vanaf 2003 heb ik voor diverse zorgorganisaties gewerkt, in administratieve functies.
Samen met mijn collega’s zijn wij op het secretariaat het eerste aanspreekpunt voor de ouders en de kinderen. Wat is het fijn te zien hoe de kindvriendelijke omgeving van het Droomhuis direct bij binnenkomst een positieve invloed heeft op de kinderen en hun ouders.
We ontvangen jullie graag en zullen jullie met plezier terzijde staan bij de organisatie en planning van de afspraken bij de verschillende behandelaren!
Carole Lasham
Mijn naam is Carole Lasham en ik ben Kinderarts in Tergooi Medisch Centrum. Als algemeen kinderarts zie ik op mijn spreekuur veel ouders met baby’s die excessief huilen/ of beter genoemd baby’s met een regulatie probleem.
Omdat sommige baby’s heel veel en heel hard huilen, moeilijk zijn te troosten, zelfs soms ontroostbaar zijn, wordt vaak veel verschillende voeding en allerlei andere dingen geprobeerd. Vaak helpt dan niks en komen de ouders met hun jonge kind naar de kinderarts. De meeste baby’s zijn gezond en door middel van het stellen van veel vragen en een lichamelijk onderzoek kan ik dat gelukkig ook vaststellen. Ouders zijn opgelucht en blij te horen dat hun baby gezond is en dat huilen normaal is. Nog belangrijker te horen dat het huilen echt over gaat! Op het spreekuur in de Kinderzorg Kliniek bespreek ik samen met ouders en de verpleegkundig specialist of pedagogisch hulpverlener hoe we het gezin kunnen helpen. We nemen de tijd om uit te leggen wat normaal is, hoe het zit met huilen en we geven veel praktisch tips. De 5 SSen zijn een deel van dit advies. Deze methode van Harvey Karp uit Amerika heb ik naar Nederland gebracht en ik heb inmiddels jarenlang ervaring hiermee. Met deze methode en andere praktisch tips kunnen de ouders goed geholpen worden en voelen zich goed ondersteund in deze soms hele moeilijke periode.
Ik heb 2 kinderen en heb mijn oudste zoon gekregen toen ik al een jaar Kinderarts was. Na zijn geboorte kwam ik er achter dat ik niks van baby’s wist en zeker niet zo een huilbaby. Hij was echt a “screamer” en er waren tijden dat ik de situatie heel moeilijk aan kon. Dus vanuit mijn eigen ervaring weet ik hoe ouders zich kunnen voelen maar zoals vaak alles het komt goed!